Proiectul educational DE LA JOC LA EDUCATIE FINANCIARA

Proiectul educational DE LA JOC LA EDUCATIE FINANCIARA
                În anul scolar 2015-2016 am implementat proiectul educational “De la joc la educatie financiară”  în cadrul căruia copiii desfăsoară activități și jocuri atractive care stimulează dezvoltarea cognitivă, creativitatea, spiritul antreprenorial, contribuind la însușirea unor comportamente conform intereselor și nevoilor copiilor de vârstă preșcolară. Educaţia financiară poate începe la vârstele timpurii şi se realizează pe tot parcursul vieții.Timpul şi energia investite acum sunt cel mai bun chilipir atunci când este vorba de copiii noştri, iar rezultatele activităţilor ne pot aduce dividende pentru tot restul vieţii.           

                                                  „De la joc la Educație financiară”

GRĂDINIȚA CU P.P. NR.12 TULCEA

Grupa mare II

Grupa mijlocie și Grupa mare I

Martie 2016

Educația financiară în grădiniță reprezintă o formă de activitate educațională al cărui scop este să pregătească copiii pentru dobândirea unor deprinderi și abilități de management al banilor și de adoptare al deciziilor care au consecințe financiare, utilizând forme și activități de învățare diversificate.

Prin activitățile desfășurate cu preșcolarii s-a urmărit formarea unor deprinderi și abilități de utilizare a mijloacelor și tehnicilor bancare (bani, carduri, bancomat) precum și conturarea unei imagini a modului în care banii sunt percepuți, cheltuiți și economisiți.

Prin jocuri atractive precum jocuri exercițiu, jocuri de rol, jocuri folosind softuri educaționale, activități desfășurate folosind caietele de lucru, discuții libere s-a urmărit dezvoltarea capacităților cognitive, afective și volative ale copiilor preșcolari precum și formarea unui comportament responsabil față de bani.

ü  Pentru început copiii s-au familiarizat cu caietele de educație financiară de unde au învățat noțiunea de „bani”, la ce folosesc aceștia și despre circuitul banilor în economie.

  • Ȋn cadrul activităților desfășurate, copiii au învățat ce înseamnă trocul exersând prin jocul ”Hai să facem schimb!” în care fiecare a primit un obiect din sala de grupă și a trebuit să facă schimb între ei. Precum și jocul cu troc de pe cd-ul ” De la joc la Educație financiară”.
  • Parcurgând tema ”Parfumul primăverii”, preșcolarii grupei mari s-au jucat ”de-a florăresele”- joc în care au vândut/au cumpărat flori de primăvară utilizând cuburi în loc de bani.

”Piticii veseli” au intrat în ”lumea banilor” vizionând filmulețul educativ de pe cd-ul ”De la joc la Educație financiară”.

  • ”Piticii veseli” au făcut puzzle-urile de la nivelul 1 de pe cd-ul ”De la joc la Educație financiară”, obținând imagini atractive cu bănuți, în contratimp.

Ȋn săptămâna ”Legumele primăverii”, copiii s-au jucat ”De-a aprozarul”, joc în care au vândut/au cumpărat legume de primăvară. De data aceasta au utilizat bani de jucărie (bancnote în miniatură).

  • Activitate: “Banii si valoarea lor”- dicutii

Deoarece la aceasta varsta prescolara “banii” reprezinta doar niste obiecte concrete, fara o valoare reala si pentru ca ei sunt dispusi sa ofere o suma mai mare decat pretul obiectului pe care si-l doresc, am considerat ca este necasara desfasuarea unei activitati prin care sa le explicam, ce sunt banii si cum se obtin acestia.

  • In urma acestei activitati prescolarii au invatat ca nu oricine poate obtine orice suma de bani, oricat de mare ar fi aceasta.
  • Tata sau mama merg la serviciu pentru a castiga bani- astfel, au inceput sa isi formeze o reprezentare a modului in care sunt obtinuti banii.
  • Banii se obtin prin munca – invatandu-i astfel si valori morale.
  • Activitate: “La magazinul de jucarii”- joc didactic

Pentru a intelege mai bine ce inseamna sa mergi la magazin si sa faci cumparaturi cu bani, am desfasurat impreuna cu prescolarii grupei jocul “La magazinul de jucarii” in cadrul caruia ne-am jucat de-a vanzatoarea si cumparatorii.

Pe o masuta se afla mai multe jucarii, iar in dreptul fiecarie jucarii se afla pretul. In spatele masutei se va afla vanzatorul.

Fiecare copil are cate o suma de bani cu care va veni si va cumpara jucaria preferata in functie de suma de care dispune                                                                             

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>